Felhívás

Kedves fafaragó barátaim, ismerőseim!

Február 7-én 14 órakor kezdődik a faragóiskola technika tanárok számára a Fazekas Gimnáziumban. A fafaragas.info oldalon már elkezdtem az elméleti rész megismertetését. Ehhez az anyaghoz kérek mindenféle ötletet, segítséget, hogy minél szélesebb körben sikerüljön megismertetni, elterjeszteni, megszerettetni ezt a csodálatos alkotó tevékenységet.

A következő oktatások már nálam, a frissen létrehozott Székely Faragóházban történnek főleg hétvégén, de hét közben is. Itt a tevékenységek alatt kifaragjuk a Nagy Székelyek arcképcsarnokát egy-egy kopjafával és a rájuk jellemző idézettel. Például: Gábor Áron “Lészen ágyú”.

Megtanuljuk a díszítő bicskafaragást, utána vésővel az ékfaragást, alapszedéses, a székely kapuknál használt faragást és a kopjafa faragást. A faszobrászatot azért nem, mert csak az előbbiekhez értek biztonsággal. Fontosnak tartom az élezési módszerek, lehetőségek megismerését. Lehetőség van nem technika tanárok részvételére is előre egyeztetett körülmények között.

A technika tanárok tanítása azért került előtérbe, mert hamarosan indítom az első nemzeti fafaragó versenyt 5-8. illetve 9-12. osztályos tanulóknak kb. 600.000 Ft összdíjazással. A faragott tárgyak itt maradnak, amelyekből hetente különböző iskolákban vándorkiállítást szervezünk. A fenti elgondoláshoz sok-sok segítséget, ötletet várok mindenkitől, akit a téma érdekel, és jónak tartja az elképzelést. A facebookon is terjeszthetitek.
Várom reakcióitokat, észrevételeiteket és építő ötleteiteket.
Üdv., Ambrus Aladár

Ha valamit mélységeibe, nagyon jól meg szeretnél tanulni, kezd el tanítani, mondta valamikor egy öreg szaki. Ez nagyon igaz. A fafaragás az egyik legszebb és a személyiséget leginkább fejlesztő alkotói tevékenység. Kortól, nemtől, iskolázottságtól függetlenül bárki bármikor elkezdheti, és hamar szenvedélyünkké válhat. 5 éves és 68 éves tanítványom is volt már. Szülőföldemen, Székelyföldön már egész kisgyerekkorban nélkülözhetetlen eszköz a bicska és a gyerekek faágakból apróbb használati és dísztárgyakat faragva hamar megismerkednek a fafaragás csinjával-binjával. A mai rohanó elgépiesedett világban, amikor a dísztárgyak nagy részét fröccsöntik, és nem egyedi alkotótevékenység eredményei, az ember lelke nagyon hiányolja a szépet, egyedit, saját alkotást. Egy szép használati tárgy, amit mi faragtunk, akárhányszor ránézünk, visszamosolyog, lelkileg feltölt.

Ugyanakkor nagyon fontos szempont, hogy milyen sok képességünket, adottságunkat fejleszti, felszínre hozza. Meg kell ismerni a fafajtákat, a szerszámokat, az élezést. Nagyon gyorsan fejlődik a rajztudás, térlátás, szépérzék. A sebészi pontosságú finom motorikus mozgás is nagyon gyorsan kialakul. Mindezen ismereteket szórakozva, alkotói munka örömében fürödve ismerjük meg. Nem elhanyagolható az összes alkotó tevékenység által generált harmónia, lelki béke, ami pénzzel megfizethetetlen élményekhez juttat.

Ez úton felkérem a faragás szerelmeseit, művelőit, hogy az alább ismertetett terveim megvalósításában álljanak mellém, és tudásukkal, ötleteikkel segítsenek.

József Attilával élve:
“Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!”

Összeállítottam egy olyan kezdő fafaragó készletet, amelyik tartalmaz 3 db faragókést, élező követ, élező bőrt, talpas 45 fokos rajzoló vonalzót, 8×8, 10×10, 20×20-as hárs léceket és 10x90x140 mm méretű hárslapokat, valamint tervrajzokat, indigót. Így minden akadály elhárult az első bizonytalan lépések megtételének útjából. Ezek mellett egyelőre hat 10x90x140 mm hárslap egyik oldalára századmilliméter pontosan rászitázott mintákon lehet elkezdeni a gyakorlást. Tudjuk, hogy mennyire fontos a pontos előrajzolás és ez indigóval, hársfára nem is egyszerű. A fa puhasága, erezete és a kezdő faragó gyakorlatlansága a kezdeteknél elég siralmas eredménnyel szokott járni. Ezeknek a falapoknak a kifaragásával csodálatosan meg lehet ismerni a fa szálirányát, a hosszanti és keresztvágásokat valamint az íves vonalak faragását. Ha az előrajzolt felülettel sikerült megbirkózni, a lapocska másik oldalára rajzolhatunk más érdekes mintákat, és tovább növelhetjük rutinunkat.

Létrehozok egy Székely Faragóházat, ahol egy helyiséget megtöltök faragott használati tárgyakkal – ötletadónak. Ebben a faragóházban lehetősége lesz bárkinek gyakorolni a fafaragást, és ami még fontosabb, az élezést

Hamarosan három alkalommal, január, február és március hónapokban ingyenes oktatást tartok a fafaragás iránt érdeklődő technika tanároknak. Első alkalommal a bicskafaragás és az élezés kerül bemutatásra, ezt az ékfaragás és alapszedéses faragás, majd a kopjafa faragás követi. Arra törekszem, hogy ha bárkinek bármilyen szerszám, vagy faanyag gondja van, megoldjuk azt.

A faragóházban szeretnék létrehozni egy “Nagy székelyek” falat nagyjaink emlékére. Az egyik falon elhelyeznék egy-egy azonos mintázatú kopjafát más- más fafajtából kifaragva. Ezek nem lesznek hatalmas méretű fák, de a sokféleség miatt egyre nehezebben fogom tudni beszerezni őket. Ebben is számítok a segítségetekre.

Ugyancsak fontos helyen szerepel az a tervem, hogy szervezek egy országos faragóversenyt 5-8., illetve 9-12. osztályos gyerekeknek. Nagyon komoly díjakat szándékozom kiosztani, és elég időt biztosítok a munkák elkészítéséhez. Az elkészült remekművek itt maradnának és a résztvevő iskolákban heti cseréléssel vándorkiállítást szerveznénk.

Most dolgozom egy oktató DVD-n, ahol minden mozzanat bemutatásra kerül. Ez az anyag a neten díjmentesen elérhető lesz és a faragókészletben is helyet kap.

Csodálatos, eddig könyvtárakban nem fellelhető faragásanyag került a birtokomba. Ezeket nemsokára bedigitalizálom és megosztom az érdeklődőkkel. Nem lesz publikus, de aki segít a fentebb vázolt terveim megvalósításában, hozzáférést kap. Több száz csodálatos fotóra, rajzra gondoljunk, amelyek eddig még a neten sem szerepeltek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük