Fa felületkezelés, utómunkák

Az apró csipkefaragás nagyon kényes, mert radírozással az apró díszítő elemek kitöredezhetnek, csiszolással az élek tűnnek el. A rajzolási nyomokat nagyon kíméletesen kell eltávolítani. Vigyázzunk, mert a fák nagy részénél a lenolaj alapozás habár jót tesz, a fának nagyon kidobja az erezet rajzolatát, és sok esetben teljesen megváltoztatja a látványt. Nagyobb tárgyakat, például a kopjafákat, székely kapukat ajánlott jól beitatni lenolajjal, mert növeljük élettartamukat, tartósságukat. Az apróbb hárs-, cseresznye- és diófából készített tárgyakat előtte próbából a hátukon vagy nem látszó felületükön kenjük be, és az eredményt látva el tudjuk dönteni, hogy mi legyen.

A nagyobb darabok, mint a kopjafák méreteikből adódóan repedezettek lehetnek. A nagyobb repedések kijavításához vágjunk a repedés alakjával és méretével megegyező alakú faéket, lehetőleg ugyanabból a fából és ezt vízálló ragasztóval ragasszuk be. A megmaradt kisseb repedések eltömítéséhez számomra a legbeváltabb, legkevésbé zsugorodó és jól kikeményedő anyag az akrilin, de a tölgyfához színben a bükk jobban talál.

Akrilin

fatapasz melegben pár óra alatt kikeményedik, pláne, ha előírásszerűen vékony rétegben alkalmazzuk. Olajozás előtt mindenképpen használjuk a jobb tapadás végett. Kikeményedés után szépen csiszolható. Ezután a lenolajkence következik, aminek a felhordása után várunk legalább 24 órát. Tapasztalataim szerint kültérre a legjobban bevált védő felületkezelő anyag a Bondex superwoodstain a fokozott UV ellenállása miatt. Ez zselés anyag, nem kell alapozni és a kétszeri kenés nagyon jó védelmet biztosít.

Bondex

Minden kültérben használt fához merem ajánlani. A beltéri használatra készült faragványoknál szélesebb felületkezelő anyag-szortiment áll rendelkezésre. A legajánlottabb, legolcsóbb és bio-megoldás a viaszolás. Ma már szóróviaszt is lehet kapni, tehát nem kell bedörzsölni, hanem ecsettel, szórással felhordható. Nagyon jó bio olajok szerezhetőek be, amelyek kellemesen illatosak és hosszú élettartamúak. Ezekről bővebben a http://www.feluletkezelesek.hu oldalon lehet tájékozódni vagy az oldalon elérhető üzletben lehet érdeklődni, beszerezni. Mindenki kísérletezze ki a számára legmegfelelőbb, legszimpatikusabb módszert. A piacon olyan nagy a kínálat, hogy mindent nem is lehet kipróbálni. A fenti tapasztalatokon alapuló véleményem sok kísérletezés eredményeként alakult ki.

5 Comments

  1. Kültéri kopjafát mennyi időnként és milyen itthon is kapható anyag(ok)al érdemes kezelni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük