Kopjafák faragása

kopjafák, fejfák létjogosultsága egyre inkább nő. A fa kültéri tartósításának rohamos fejlődésével a keményfából készített és szakszerű felületvédelemmel ellátott kopjafák élettartama 50-100 év körülire tehető. Az emberek nagy részének érdekesebb, szebb látványt nyújtanak a műkő, műmárvány emlékműveknél, ami dicsérendő és érthető is. Alkalmazásuk sokkal természetesebb és természet közelibbFejlett szimbólumrendszerük nagyon kifejező és sokrétű. Egy jó kezű szakember 2-3 hét tanulás-gyakorlás után nagyon mutatós, szép, mindenkinek tetsző darabot képes faragni.

A faragáshoz szükséges legprofibb szerszámok is elérhető áron beszerezhetők, és generációkon keresztül jól használhatóak. Szerszámokról bővebben a http://www.faragoszerszam.info oldalon.

Kopjafa faragó szerszámok

A visszatérőben lévő magyarságtudatnak köszönhetően az utóbbi években lineárisan nőtt az érdeklődés a kopjafák iránt. Magánszemélyek, önkormányzatok és különböző alapítványok, vadásztársaságok keresnek meg temetésekhez, évfordulókhoz, vadászbalesetekhez állítandó kopjafákért vagy alapanyagért-szerszámért.
kopjafák, fejfák legmegfelelőbb alapanyaga a kocsánytalan tölgy. Ez nagyon szépen megmunkálható és viszonylag tartós. A színe-erezete, struktúrája is komoly, masszív, arisztokratikus benyomást kelt. Még faragnak akác-, cser- és más fákból is kopjafát. Az ideális az lenne, ha legalább 6 éve kivágott és szakszerűen tárolt faanyagból tudjuk kifaragni vagy kifaragtatni a megálmodott darabot. Az ide szükséges keresztmetszetű fa mesterséges úton nem szárítható, mert szétreped, és a nagy átmérő miatt ritkán jutunk hozzá olyan keresztmetszethez, ahol a bélfa, a fa közepe ne lenne benne. A kopjafák föld feletti magassága normál esetben 175-190 cm. Ha valami monumentális emlékművet készítünk, akkor bizony nagyobb.

A fa keresztmetszete 15×20; 20×20; 20×25 vagy 25×25 cm.
fafaragáshoz úgy készítjük elő, hogy mind a négy oldalát tisztára gyaluljuk, és a hegyétől összehegyezzük keresztmetszettől függően 2-2 vagy 4-4 cm-et. 90 cm hosszon. A 15×20-ast csak a szélesebb, 20 cm-es oldalról hegyezzük úgy, hogy a csúcs 15×15 cm legyen. A többi méretet mind a négy síkban egyenletesen összehegyezzük. Miután kiválasztottuk a szimbólumokat, díszítőelemeket, felrajzoljuk őket vonalzó, állítható sáskaláb és körző segítségével.

Rajzeszközök

A rajzolással a csúcs felől indulunk és itt a legfontosabb szempont, hogy férfiember számára állított kopjafánál a végződés ne legyen tulipán. A többi mintánál tartsuk szem előtt, hogy lehetőleg a legalsó minta legyen a legtömöttebb, legdúsabb, valamint a pihenők mérete is lentről felfelé enyhén növekedjen. Ezekkel a fogásokkal optikailag erősítjük akopjafák amúgy is elkarcsúsodó látványát. Arra törekedjünk, hogy a mintáink, csillagok, forgók, keresztek szélessége és magassága a lehetőségekhez képest azonos legyen. Mivel felfelé vékonyodó idomról beszélünk, a minta középrésze és magassága kell hogy megegyezzen.

Kopjafák

Ha minden mintát sikerült szépen felrajzolni és a kopjafánkon körbefutó vonalak ugyanoda érkeznek vissza, ahonnan kiindultak, jó munkát végeztünk. Ez első próbálkozásra nem is olyan egyszerű, de javítható. Tehát a rajzolás befejezése után jön a minták határvonalainak keresztbefűrészelése. Erre egy sűrű fogazatú, kis méretű körfűrész a legalkalmasabb, amelyiknél a vágás mélysége és szöge is állítható.

Bevágás

A körbevágás mélysége 15-18 mm és a fa szimmetriatengelyére merőlegesen igyekezzünk bevágni, nagyon vigyázva arra, hogy a szimbólumok határvonalain kívül vágjuk körbe a fát. 4-5 célszerszámmal nagyon szép műremekeket készíthetünk. A nem körbefutó bevágásokhoz nagyon jó szolgálatot tesz egy orrfürész.

Orrfürészelés

Faragás előtt érdemes a két bakot andráskereszttel merevíteni, hogy ne legyenek instabilak.

Bakok - Andráskereszt

Ha minden mintát körbevágtunk, indulhat a faragás. Ne siessünk, lassan, pontosan, tisztán dolgozzunk. A jó munkához idő kell – és nyugalom, tehetném hozzá.

Először a pihenőket faragjuk ki.

Itt fontos szempont, hogy a faragott felület sima, egyenletes legyen, és a felület olyan benyomást keltsen, mintha egyetlen nagyon széles vésővel faragtuk volna. Kell kis idő, amíg ezt elérjük, de gyakorlással minden elérhető. Ne adjuk fel az elején. Miután a pihenők egész körbe, mind a négy oldalon kifaragásra kerültek, kezdjük a motívumok díszítését a csúcselemet, tulipán, gömb esetén vésővel kinagyoljuk, és a többit forgó ráspoly, illetve lepkecsiszolóval befejezzük. A szögletes geometriai minták nagy részénél először egy beverő késsel beverjük a minták közepét, majd a rövid lapos vésőkkel kiképezzük a mintákat.

Beverő véső

faragáskor legfontosabb szempont, amire folyamatosan oda kell figyelni, az a szálirány. A fa növése, szálirányával párhuzamosan, vagy ahhoz közel párhuzamosan lehet faragni, de minél jobban közeledünk a merőleges irányú vésőtartáshoz, annál inkább szakad-reped a fa. Annál csúnyább lesz a végeredmény.
faragás és csiszolás befejezése után a repedések, hibák eltüntetése következik. A 3 mm-nél nagyobb repedéseket minden esetben a repedés alakjára vágott a fa saját anyagából vágott ékekkel, vízálló ragasztóval kifoltozzuk. Az nem gond, ha megszáradásig az ékek kiállnak a fa síkjából. Ezt egy kis kézi gyaluval síkba gyaluljuk a végén. A megmaradt kisebb repedéseket folyékony fával, fatapasszal kikenjük. Nálam az akrilin vált be legjobban mert száradáskor nem zsugorodik, és jól csiszolható. A tölgyfához a bükkszinű passzol.

Akrilin

20 C fokon általában 24 óra alatt megszárad, és csiszolható. Igyekezzünk, hogy a repedés teljes mélységébe nyomjuk be a fatapaszt, és akkor végeztünk jó munkát, ha a spakli elvétele után kissé kidomborodik, kipúposodik a repedésből a fatapasz.
Ha nem légszáraz, legalább 6 éve vágott fából dolgozunk, igyekezzünk minél hamarabb kicsiszolni és lenolaj kencével beereszteni, hogy megelőzzük a fa fokozott berepedését. A lenolaj kence 24 óra alatt beivódik, megszárad, és ezután következhet az igazi felületvédelem. Pár éves kísérletezés után a Bondex superwoodstain zselés, kültéri lazúr vált be.

Bondex

Ez nem csöpög, nagyon tartós és nagyon erős az UV-védő képessége. Általában ezután szoktam belefaragni ékfaragással a nevet, vagy kért vallási szimbólumokat. A katolikusoknál a kereszt, a reformátusoknál a szomorúfűz és az evangélikusoknál a Luther-rózsa. Lehet még fokozni a hatást azzal, hogy a frissen faragott mélyedéseket valamilyen vízpáccal sötétítjük. A már felületkezelt részről ez könnyen letörölhető. Nem nagy múltra tekint vissza a kerti butorok tartósítására kifejlesztett bioolaj család. Ez is több szinben van és sokkal könnyebben kezelhető a lazuroknál. A felújításoknál sem kell átcsiszolni, nem keletkezik filmréteg.
kopjafák élettartamának növelése érdekében érdemes 65X65-ös szögacélból 4 acéllábat szerelni rájuk, és ezt betonozni be a földbe oly módon, hogy a fa a földtől 5 cm-rel fennebb kerüljön.

Még lehet tartósítani úgy a föld alatti részt, hogy meglángoljuk, megégetjük és egy híg bonobittal több rétegben bekenjük. Ezután egy homokolt kátránypapírt ráragasztunk körbe és alul.
A másik módszer, hogy horganylemezből egy hermetikusan záró lábat készítünk a föld alá kerülő részre. A horgany alatt is érdemes bonobitozni. Sok örömet és sikert a faragáshoz.

Kopjafák acéllábakon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük