Faragószerszámok

Leggyakrabban olyan faragni kezdő érdeklődőkkel találkozom, akiknek fogalmuk sincs, hogy milyen szerszámmal fogjanak neki a fafaragásnak. Ehhez a legfontosabb kérdés, hogy mit szeretnék faragni. A fafaragás annyira tág gyűjtőkifejezés, hogy ebbe nagyon sok minden belefér. Kezdőknek 3 darab faragókést ajánlanék, amivel meg lehet ismerni és szokni a szerszám és a faanyag egymáshoz való viszonyát, meg lehet tanulni az élezést. Faragószerszámok, vésők, kések, élező eszközök találhatóak a faragoszerszam.info/termekek oldalon.

Faragókések

Tehát kisebb használati vagy dísztárgyakat válasszunk, amiket geometriai elemekkel vagy stilizált virágokkal díszítünk. Miután már ráéreztünk az ízére, és kellő mennyiségű sikerélményt is beszereztünk, érdemes nekifogni az alapszedéses, majd az ékfaragásnak.

Minden faragási fajtához teljesen különböző szerszámok kellenek.
székely népi fafaragáshoz 45 fokos, 120 fokos és 90 fokos kecskelábvésőket használnak. A 45 fokos vésőkkel körbefaragják az előrajzolt kontúrokat, a 90-120 fokossal kiszedik a leveleket. Ezekkel a vésőkkel nagyon szép zabszemes és más díszítő sormintaszegély is készíthető.

120 fokos véső

Ezeken kívül kell néhány méreteiben és íveltségében eltérő íves véső. Egy kb. 3 mm rádiuszú, mélyen ívelt véső az alapszedéses faragás alapjának pikkelyezéséhez.
A barokk és szoborfaragáshoz kell a legnagyobb választékú készlet, a különböző szélességű és íveltségű, kanalas és fordított kanalas vésők. 

székely kapukat kétfajta technikával faragják. Az egyiknél az acélból különböző ívekre kialakított szerszámokkal a kontúrt körbeütik. Itt nincsen fanyele a vésőnek, viszont minden ívhez külön szerszámot készítenek, és ezeket vaskalapáccsal ütik.

A másik módszernél 45 fokos ékvésővel körbeütik az életfa és a virágok, a levelek határvonalainál, utána kiszedik az alapot. Ha erősebben kidomborodó mintát szeretnének, akkor kétszer ütik körbe és szedik ki az alapot.

kopjafák faragása 4-6 jó szerszámmal megoldható. Kell egy 6 cm-es lapos véső, amivel a pihenőket és minták előnagyolását végezzük. Szükséges egy 5 cm-es két oldalról összeélesített leütő penge, amivel a geometriai mintákat készítjük elő a kimélyítésre. Nem nélkülözhető egy rövidebb, ezáltal könnyebben használható 4-5 cm-es lapos véső a minták kiszedéséhez, egy 45 fokos a körbeütéshez, és 120 fokos a forgók, kazetták kimélyítéséhez. Bővebben a http://www.kopjafa.hu oldalon.

Mindezekhez szükséges egy kisebb, egy közepes és egy nagyobb fabunkó, amivel a szerszámokat ütjük szeretettel és nem azért, mert haragszunk rájuk.

Fabunkók

A végmegmunkáláshoz nagyon sok csiszoló eszközt, barkácsgépet, ráspolyt, dörzsárt lehet használni.

A jó szerszámok szerszámacélból, rugóacélból, a legjobbak gyorsacélból készülnek. Lehet jó anyagból is rossz szerszámot készíteni, ha a hőkezelés nem megfelelően történik. Ez azt jelenti, hogy a különböző acélfajták eltérő hőfokra felmelegítve és lehűtve érik el a legideálisabb keménységet. Ezen kívül arra is kényesek, hogy miben, víz vagy olajban hűtjük le őket. Ahhoz, hogy megfelelően rugalmasak is legyenek, szakszerűen vissza kell őket ereszteni szalmasárgára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük