Faragó technikák

Bicskafaragás vagy ékrovás faragás.  A kezdéshez 3-4 darab faragókés tökéletesen megfelel. Főleg kisebb méretű dísz- és használati tárgyak faragásánál használjuk.

Faragókések

Ajánlott hársfát használni erre a célra. Viaszossága miatt jól faragható, és nem igényel nagy erőfeszítést a faragás. Ha még nincs elég gyakorlatunk, vagy úgy érezzük, hogy gyenge a kezünk cseréljük ki s faragókés nyelét egy dupla hosszúságura, és fogjuk két kézzel. Természetesen a fát rögzítsük megfelelően a faragópadban.

Hosszúkés

Mindig nagyon tiszta kézzel faragjunk, mert a fafelület itatósként magába szed minden szennyeződést. A mozdulatokat először egy olyan fadarabon gyakoroljuk, amit nem sajnálunk akár eldobni sem. Ha már szereztünk egy kis rutint, nagyon lassan, precízenkezdjük el a fafaragást, mert az esetek többségében szimmetrikus elemekről lévén szó, gyakorlatlan szem is hamar kiszúrja a bizonytalan, pontatlan vonalvezetést. A végeredmény akkor szép, ha tiszta, egyenletes, szabályos.


– Watch more amazing videos here

A fa szálirányának és növésirányának megismeréséhez nagyon alkalmas módszer, ha sorminták készítésével próbálkozunk oly ódon, hogy 120 fokos vagy íves vésőkkel egymással szembefordított mintákat ütünk be, amit ezután kiszedünk. Zabszem- vagy szilvamag-díszítést nyerve.

Sulyok

A székely népi fafaragás egyik leggyakrabban alkalmazott módszere az alapszedésesfafaragás. A székely kapukon általában ezt látjuk. Itt a kontúr körbeütése után a hátteret mélyítjük, kiszedjük. Így a kiszedett felület maradhat sima, pikkelyezhetjük egy hármas rádiuszú íves vésővel, vagy tupfolhatjuk egy erre a célra készített célszerszámmal. Ennek az asztalközépnek a közepe alapszedéses és a babérkoszorú ékfaragott.

Babérkoszorú diszítés

székelyföldi bútoroknál még alkalmazzák az ékfaragást, ahol körbeütik a mintát, és a leveleket, virágokat 120 fokos, illetve íves vésővel mélyítik. A stílbútor- és szoborfaragáshoz kell a legnagyobb szerszámkészlet és gyakorlat. Mindkettő térben és mélyen cizellálva történik. Ezekhez csak már az alapvető rutin megszerzése után kezdjünk neki. Néhány kedvcsináló minta és mintagyűjtemény főleg bicskafaragáshoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük