Faragó technikák

Bicskafaragás vagy ékrovás faragás.  A kezdéshez 3-4 darab faragókés tökéletesen megfelel. Főleg kisebb méretű dísz- és használati tárgyak faragásánál használjuk.

Faragókések

Ajánlott hársfát használni erre a célra. Viaszossága miatt jól faragható, és nem igényel nagy erőfeszítést a faragás. Ha még nincs elég gyakorlatunk, vagy úgy érezzük, hogy gyenge a kezünk cseréljük ki s faragókés nyelét egy dupla hosszúságura, és fogjuk két kézzel. Természetesen a fát rögzítsük megfelelően a faragópadban.

Hosszúkés

Mindig nagyon tiszta kézzel faragjunk, mert a fafelület itatósként magába szed minden szennyeződést. A mozdulatokat először egy olyan fadarabon gyakoroljuk, amit nem sajnálunk akár eldobni sem. Ha már szereztünk egy kis rutint, nagyon lassan, precízenkezdjük el a fafaragást, mert az esetek többségében szimmetrikus elemekről lévén szó, gyakorlatlan szem is hamar kiszúrja a bizonytalan, pontatlan vonalvezetést. A végeredmény akkor szép, ha tiszta, egyenletes, szabályos.


– Watch more amazing videos here

A fa szálirányának és növésirányának megismeréséhez nagyon alkalmas módszer, ha sorminták készítésével próbálkozunk oly ódon, hogy 120 fokos vagy íves vésőkkel egymással szembefordított mintákat ütünk be, amit ezután kiszedünk. Zabszem- vagy szilvamag-díszítést nyerve.

Sulyok

A székely népi fafaragás egyik leggyakrabban alkalmazott módszere az alapszedésesfafaragás. A székely kapukon általában ezt látjuk. Itt a kontúr körbeütése után a hátteret mélyítjük, kiszedjük. Így a kiszedett felület maradhat sima, pikkelyezhetjük egy hármas rádiuszú íves vésővel, vagy tupfolhatjuk egy erre a célra készített célszerszámmal. Ennek az asztalközépnek a közepe alapszedéses és a babérkoszorú ékfaragott.

Babérkoszorú diszítés

székelyföldi bútoroknál még alkalmazzák az ékfaragást, ahol körbeütik a mintát, és a leveleket, virágokat 120 fokos, illetve íves vésővel mélyítik. A stílbútor- és szoborfaragáshoz kell a legnagyobb szerszámkészlet és gyakorlat. Mindkettő térben és mélyen cizellálva történik. Ezekhez csak már az alapvető rutin megszerzése után kezdjünk neki. Néhány kedvcsináló minta és mintagyűjtemény főleg bicskafaragáshoz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük