Eddigi tapasztalataim a gépi és kézi élezés előnyeiről és hátrányairól

A gépi élezés helyhez kötött, áram kell hozzá, gép kell hozzá és lényegesen drágább a kézi élezésnél. Könnyen elégethetjük az élezni kívánt szerszám élét, ami a túlhevülés miatt keletkezik. A gépi élezéssel, különösen a polírozásnál, amit rongykorong vagy filckoronggal, paszta segítségével végzünk, könnyen legömbölyíthetjük az egyenes és profilvésők sarkait. A gépi élezés balesetveszélyesebb. Ajánlatos védőszemüveget használni és konyhakések, hosszabb vágóeszközök élezésénél, ha nem figyelünk oda, könnyen kikaphatja kezünkből a rongykorong az élezni kívánt tárgyat. A gépi élezésnél sokkal nagyobb mértékben kopik, fogy a szerszám, mint a kézi élezésnél. Hatalmas előnye viszont, hogy töredékére csökkenti az élezési időt, nagyon-nagyon idő hatékony.

A kézi élezés független áramtól, könnyen magunkkal vihetjük akár természetjáráskor is, nagyon kíméletes beavatkozás és nem áll fenn az acél kilágyulásának veszélye. Ha megfelelő szemcsefinomságú köveket megfelelő sorrendben használunk, és már van egy kis gyakorlatunk, akkor mindenféle profilú vésőt, kést könnyedén meg tudunk élezni, ha bár lényegesen több időre lesz szükségünk. A kézi élezésnél nem áll fenn annak veszélye, hogy az élszalag geometriáját drasztikusan elszúrjuk. Vizuálisan sűrűbben ellenőrizzük a folyamatot és könnyebben tudjuk korrigálni a tapasztalt eltéréseket. Nem áll fenn annak veszélye, hogy mint a magas fordulatú rongykorong, óhatatlanul legömbölyítjük az élszalagot. Mikroszkópon nézve a kézi élezés élhegye 0 rádiusznak látszik.

Érdemes mind a kettőt jól megtanulni, mert gyorsaságban és minőségben többszörösen megtérül a jól vágó szerszámokra fordított idő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük