Hársfa, a kezdő faragók kedvence

A hársfa az egyik legalkalmasabb fa a tanulóknak faragásra, de nem csak a tanulóknak, mert az egyházi szobrok nagy része, vagy a nagyobb méretű szobrok, vagy a barokk cirádás bútorok faragásához is nagyon nagyon alkalmas alapanyag. Egyszer azért, mert viaszos, könnyen csúszik benne a véső, szerszám, homogén szerkezete van és puha rostszerkezetű, de nem szakad könnyen, nem vezeti félre a vésőt a szálirány.

Az egyik legalkalmasabb fa faragásra, kezdőknek különösen ajánlom! Azért lényeges, hogy hársfával kezdjünk, mert ha nagy erőt kell kifejteni a késsel, bicskával történő faragáskor, akkor kevesebb sikerélményhez jut a tanuló és ezek a kések is puha fához vannak fenve, aki keményebb fával akar próbálkozni, annak érdemesebb, hogy egy kicsit tompább szögre élezze.

Mindenképpen nagyon kell vigyázni arra, hogy faragáskor, ferde vágáskor, csipkézéskor ne feszegessük a késeket, mert a hegyük könnyen kitörik, ezek nagyon kemény kések.  Érdemes hársfából faragni barátság pálcákat, fali képeket, akár használati tárgyakat, bútorokat, kazettákat

Faragott kazetta

Faragott kazetta

 

A tálaló tányérok, tálaló fatálasok farágásához nem ajánlanám, mert ott sűrűn kell olajozni, a víz hamarabb kikezdi.

Vésővel és késsel is csodálatosan lehet faragni, az egyik leghíresebb faragvány az egy egy tömbből kifaragott lépcső és szószék egy angliai templomban van. Érdemes még tudni a hársról, hogy a virága nagyon jó alapanyag teák készítésére, melyekkel gyomorbántalmak, reuma és köszvény is kezelhető. 

Hársfa (kép: Wikipedia)
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük