Fafaragással kapcsolatos gyakori kérdések és válaszok

Élezéskor a vésőm köszörült része megkékült és azóta nem vág. Mit tehetek?

Sajnos annyira felmelegítetted, hogy kilágyult, elveszítette a hőkezelt tulajdonságait. Legjobb egy ehhez értő szakembert felkeresni, és újra hőkezeltetni. Házilag is meg lehet oldani ha az élrészt felhevíted narancssárgára és olajban lehűtöd. Ezután meg kell csiszolni az élszalagot és visszaereszteni szalmasárgára. Ez úgy történik, hogy nagyon lassan kisebb lángon melegítem amíg egyenletes szalmasárga színe lesz. Ha sötétebb, kék majd szürke lesz az a túlságos visszaeresztés jele. Ez persze csak minőségi szerszámacél anyagnál igaz.

 

Szeretném a juhar és hárs anyagot egyenletesen kifehéríteni. Lehetséges?

Ha vízbázisú lakkal felület kezelünk ez picit világosít. Ha egységessé és fehérebbé szeretnők tenni az anyagot a fodrászatban hajszőkítésre használt anyagot használjuk ami hidrogénperoxid.

 

Nagyon nyers idei vágásból szerzett kopjafa alapanyaghoz jutottam. Mivel tudom megelőzni a szétrepedését, mert sürgösen kell faragjam?

Ebben az esetben is létezik egy enyhítő megoldás. A fa két végét kenjük be jó vastagon hidegenyvvel és ragasszunk rá papirt a teljes felületre. Ugyanis ezeken a felületeken leggyorsabb a nedvességvesztés és itt a legnagyobb a repedési hajlam. Ezáltal lassiítjuk a száradást. Amikor a kopjafa egyik oldalát kifaragtuk azonnal lenolajozzuk be, hogy itt is lelassítsuk a száradást és repedést.

Ha kérdésed van, elakadtál bátran tedd fel és amilyen gyorsan tudom megválaszolom.

[contact-form-7 id=”275″ title=”gyakori-kerdesek”]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük