Élezőkövek

Az élező kövek választása attól függ, hogy mennyire sérült a faragószerszám éle, ha nagyon durva csorba van benne, akkor értelemszerűen egy durvább kővel esünk neki, mert sokkal hatékonyabb az élezés. Ha durvább a szemcseszerkezet, akkor nagyobb forgácsokat vesz le élezéskor, haladósabb. Ahogy eltüntettük a kicsorbult részt, utána egyre finomabbal, finomabbal, finomabbal egészen a 6000-ig.
A 6000 szemcsefinomságú (japán mértékrendszer szerint 6000-es) már olyan sorját hoz fel, amit egy bőrrel ha lehúzunk, akkor borotvaélest kést nyerünk.

Azért van annyi sokfajta szemcsefinomságú kő, hogy kézi eszközökkel minél hatékonyabban tudjunk élezni, de ha egy durva csiszoló-, élezőkő után akarunk nekimenni sorjátlanítani, akkor nagyon-nagyon fűrészfogas, durva lesz az él, nem fog vágni, túrni fogja a fát. A fehér színű kövek kerámiakövek, ezt kiöntik, hagyják megszáradni és kemencében utána kiégetik. Nagyon kemény, a gyorsacél késeket is jól viszik. Főleg a finomabb szemcsefinomsághoz használunk kerámiát, a szürke színű kövek szilícium karbidból készülnek (ezeket is kiégetik) és egy jó kötőanyagba ágyazva ezekkel is egy olyan keménységet el lehet érni, hogy még a kerámia kést is képes megélezni.

Az élező köveknél van néhány tényező, ami befolyásolja, hogy mennyire hatékony, hogy mire használjuk. Az egyik a szemcsenagyság, hogy milyen durva. Minél kisebb ez a szám, annál durvább az élezőkő. Ezt csiszolópapírnál úgy mérik, hogy egy négyzetcentiméteren hány szemcse fér el. A könnyebb érhetőség kedvéért a csiszolóköveket is így képzeljük, de itt egy picit más logika szerint állapítják meg a finomságot.

A másik fontos jellemzője egy élezőkőnek, hogy mi a kötőanyaga. Kötőanyagból is van olyan, amit gumiba ágyaznak és van, ami nagyon kemény. A kötőanyag az élezőkőnek azt a tulajdonságát befolyásolja, hogy mennyire élezi újra magát miután elkopott a csiszoló hasáb hegye, akkor a kötőanyagból, ágyból ki kell forduljon és helyet csináljon újabb hegyes élező felületeknek.

Van még legalább egy tulajdonság, amiről érdemes beszélni: az élező követ vízzel vagy olajjal kell használat közben kenni. Én inkább a vizes köveket szeretem és ajánlom, mert tisztább szárítani, tárolni de bárhova elmegyek faragni, mindig van kéznél víz, mindig könnyen hozzáférhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük